Κάρπαθος

 

Ιστορία

Η Κάρπαθος αναφέρεται από τον Όμηρο στην Ιλιάδα και το νησί πιθανώς να είχε κατοικηθεί από τους προϊστορικούς χρόνους. Σύμφωνα με τη μυθολογία, εδώ ζούσε ο βασιλιάς των Τιτάνων, Ιαπετός , γιος του Ουρανού και της Γαίας. Εδω επίσης η Αθηνά ξεπετάχτηκε από το κεφάλι του πατέρα της του Δία.
Είναι πολύ πιθανό ότι το νησί ήταν μέρος του βασιλείου των Μινωιτων στη 2η χιλιετία π.Χ.. Οι Δωριείς ήρθαν από τον Βορρά τον 9ο αιώνα π.Χ. και εγκαταστάθηκαν εδώ.
Αν και ο Όμηρος στηρίζει την παρουσία των Αχαιών, το νησί συνέχισε να αποτελεί το κέντρο του Μινωικού πολιτισμού μέχρι το τέλος του της Εποχής του Χαλκού. Η Κάρπαθος συμμετείχε στον πόλεμο κατά της Τροίας. Αργότερα το νησί αποικήθηκε από τους Δωριείς που ονόμασαν το νησί Τετράπολις επειδή είχε 4 αρχαϊκές πόλεις Τα ονόματα αυτών των αρχαίων πόλεων επιβιώνουν μέχρι σήμερα όπως για παράδειγμα η Αρκεσία που είναι κοντά στη σημερινή Αρκάσα, το Ποτίδαιον η Ποσσίδειον που ένια τα τωρινά Πηγάδια και αλλού.
Στην κλασική περίοδο η Κάρπαθος παρουσιάζει υψηλό βαθμό πολιτισμού πιθανώς λόγω της γειτνίασης της Καρπάθου με το λιμάνι της Λίνδου στη Ρόδο. Το 478 π.Χ. η Κάρπαθος έγινε μέλος της πρώτης Αθηναϊκής συμμαχίας της Δήλου, αλλά το 404 π.Χ., στο τέλος του Πελοποννησιακού Πολέμου το νησί κυριαρχείται από τους Σπαρτιάτες. Στο 42 π.Χ. κατακτήθηκε από τους Ρωμαίους. Με την διαίρεση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας κατά τον 4ο αιώνα μ.Χ. η Κάρπαθος γίνεται μέρος της βυζαντινής αυτοκρατορίας. Κατά την εποχή του αυτοκράτορα Ηρακλείου γίνεται μέρος της Κρητικού θέματος.
Στις αρχές του 13ου αιώνα το νησί που τώρα ονομαζόταν Σκάρπαντος, μετά την πτώση της Κωνσταντινούπολης από τους σταυροφόρους, κατελήφθη από τους Ενετούς και το 16ο αιώνα ακολούθησαν οι Τούρκοι. Έμειναν εδώ μέχρι το 1912, όταν το νησί καταλήφτηκε από την Ιταλία. Το 1948, τέλος, ενώθηκε με την Ελλάδα.
Η μεγάλη ανάκαμψη της Καρπάθου έγινε στη δεκαετία του 1980, όταν πολλοί από τους ντόπιους επέστρεψαν στο νησί μετά από χρόνια στο εξωτερικό.

Αξιοθέατα

Το χωριό Όλυμπος είναι ένα από τα μέρη που πρέπει να επισκεφτείτε. Λόγω του ότι η Κάρπαθος είχε συχνά επιδρομές από πειρατές, αυτό το μικρό χωριό ήταν καμουφλαρισμένο δεδομένου ότι οι άνθρωποι κατασκεύαζαν τα σπίτια τους με φυσική πέτρα. Το χωριό επίσης ονομάζεται "χωριό το Γυναικών", δεδομένου ότι οι γυναίκες ήταν και είναι πλειοψηφία: και αυτό γιατί οι άνδρες είτε πολεμούσαν τους πειρατές και τους Τούρκους, ή αναγκάζονταν να εργαστούν στο εξωτερικό. Υπάρχουν επίσης πολλά τοπικά έθιμα εδώ που δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στην Ελλάδα.
Ο Λευκός είναι ένα πολύ όμορφο μικρό ψαροχώρι που αξίζει να επισκεφθείτε, ή γιατί όχι να μην περάσετε τη νύχτα εδώ. Στην Αρκάσα υπάρχει εκκλησία του 5ου αιώνα, η Αγία Σοφία . Το χωριό Απέρι βρίσκεται σε υψόμετρο 320 μ, και ήταν η παλιά πρωτεύουσα του νησιού, είναι πολύ όμορφο μέρος με μικρές εκκλησίες, μια μικρή πλατεία και μια βρύση.
Ο Μενετές είναι ένα χωριό στα βουνά που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα. Υπάρχουν πολλές εκκλησίες εδώ καθώς και ένα αρχαιολογικό μουσείο, η θέα από δω είναι μαγευτική.
Ο Βούνος που πιθανολογείται ότι υπήρξε οχυρωμένο κάστρο στα Μυκηναϊκά Χρόνια και ήταν η αρχαία ακρόπολη του Ποσείδιου υψώνεται πάνω από το λιμάνι της Καρπάθου. Σήμερα σώζονται μόνο θεμέλια κτιρίων και τμήματα από κυκλώπεια τείχη.
Στα Πηγάδια επισκεφθείτε την Σπηλιά του Ποσειδώνα που βρίσκεται στην περιοχή Μύλοι. Πρόκειται για ένα λαξευτό τάφο ή κάποιο ιερό. Υπάρχουν ενδείξεις ότι μπροστά από τον τάφο υπήρχε ξύλινο στέγαστρο. Ίσως ήταν ιερό αφιερωμένο στη θεά Αφροδίτη από το γεγονός ότι έχουν βρεθεί αγαλματίδια της Αφροδίτης στην περιοχή. Η σπηλιά του Ποσειδώνα έχει διαβρωθεί από τη συνεχή χρήση της από κτηνοτρόφους. Έχουν βρεθεί επίσης τάφοι από την Μινωική και Μυκηναϊκή εποχής στην γύρω περιοχή . Στην παραλία των Πηγαδιών , στην περιοχή Άφωτη, βρίσκονται τα ερείπια , μιας παλαιοχριστιανικής βασιλικής της Αγίας Φωτεινής .

 

Πολλοί συμφωνούν ότι οι καλύτερες παραλίες είναι στον Λευκό, όπου υπάρχει και μια παραλία για γυμνιστές. Σε γενικές γραμμές, υπάρχουν πολλές παραλίες, όρμοι και βραχώδεις ακτές του νησιού, όπου μπορείτε να κολυμπήσετε γιατί η Κάρπαθος έχει πολλές μικρές παραλίες, αμμουδερές ή με βότσαλα, που βρίσκονται μακριά από την πολυκοσμία εξασφαλίζοντας την άμεση επαφή με τη φυσική ηρεμία και τη γαλήνη.
Η πιο μεγάλη παραλία βρίσκεται στα Πηγάδια που είναι μια αμμουδιά με καθαρά νερά. Πιο νότια θα συναντήσετε τις παραλίες της Αμοοπής και του Μακρύγιαλλου. Με σκάφοι που ξεκινούν από το λιμάνι μπορείτε να πάτε στις ακρογιαλιές της Κυρά Παναγιάς, στην Απέλλα, στην Αχάτα, , στον Άγιο Νικόλαο και τον Άγιο Μηνά, στο Διαφάνι και Βανάντα.
Στην Αμοοπή θα βρείτε πεντακάθαρες γαλάζιες παραλίες καθώς επίσης και τις κρυστάλλινες ακρογιαλιές Φωκιά και Λακκί. Στο μικρό χωριό Αρκάσα θα βρείτε τις όμορφες παραλίες Πρωνί και την Φοινίκι κ. Μπορείτε επίσης να απολαύστε τη θάλασσα και την παραλία στον Άγιο Νικόλαο μία από τις καλύτερες παραλίες της Ελλάδας.
Στο μικρό χωριό Απέρι θα συναντήσετε τον κλειστό και απάνεμο ορμίσκο του Αχατά, με μια πανέμορφη παραλία από βότσαλα με γαλαζοπράσινα και διάφανα νερά. Μπορείτε επίσης να κολυμπήσετε στην παραλία της Κυρά Παναγιάς, που έχει πολλά πεύκα.