Μύκονος

Ιστορία
Η Μύκονος σύμφωνα με τη μυθολογία, εδω ο Ηρακλής σκότωσε τους γίγαντες και οι βράχοι γύρω από το νησί ήταν τα νεκρά τους κορμιά!
Ο Μύκονος ήταν ο πρώτος κυβερνήτης του νησιού σύμφωνα με την παράδοση, και η πρώτοι έποικοι ήταν οι Ίωνες το 9ο αιώνα π.χ..
Το νησί, όπως και τα γύρω νησιά κατά την αρχαιότητα, βρέθηκε κάτω απο Αθηναϊκή, Μακεδονική και Ρωμαϊκή κυριαρχία .
Οι Ενετοί κατέκτησαν το νησί το 1207, και αργότερα οι Τούρκοι εισέβαλαν στο πρώτο μισό του 16ου αιώνα. Η ηρωίδα της Ελληνικής Επανάστασης Μαντώ Μαυρογένους και οι Μυκονιάτες πολέμησαν με επιτυχία τους Τούρκους όταν προσπάθησαν να καταλάβουν το νησί το 1822, ένα χρόνο μετά τον πόλεμο της ανεξαρτησίας. Το Σπίτι της Μαντώ Μαυρογένους σώζεται ακόμα στη Μύκονο.
Η Μύκονος απελευθερώθηκε το 1830. Ήταν αρκετά κατεστραμμένη οικονομικά μετά τον πόλεμο της ανεξαρτησίας, και η οικοδομική ανάκαμψη έφτασε με τον τουρισμό.
Αξιοθέατα
Η Χώρα της Μυκόνου είναι ένα μέρος που πρέπει πραγματικά να εξερευνήσετε. Περπατήστε στα μικρά δρομάκια, κάντε μια βόλτα στους ανεμόμυλους, δείτε τους πελεκάνους της Πέτρο και Ειρήνη που ειναι τα μασκότ του νησιού, πάρτε ένα ποτό στο λιμάνι η την μικρή Βενετία και επισκεφθείτε την εκκλησία της Παραπορτιανής. Και φυσικά, κάντε ψώνια απο τα αναρίθμητα μαγαζιά. Υπάρχουν επίσης πέντε μουσεία: το αρχαιολογικό, ένα λαογραφικό μουσείο, ένα ναυτικό, μια πολιτιστική και μια ιδιωτική έκθεση με αναπαράσταση παλιάς παραδοσιακής κατοικίας. Τα περισσότερα από τα μουσεία της Μυκόνου βρίσκονται στην οδό Ενόπλων Δυνάμεων η οποία αποτελεί έναν από τους πιο πολυσύχναστους δρόμους της πόλης της Μυκόνου κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Για να φτάσετε εκεί είναι σχετικά απλά, απο την Ακτή Καμπάνη στρίβετε δεξιά από την Πλατεία της Μαντώς προς την οδό Ματογιάννη, περπατήστε κατά μήκος αυτού του δρόμου και στρίψτε δεξιά στο τέλος του. Εδώ θα βρείτε το Ναυτικό Μουσείο Αιγαίου (Ώρες λειτουργίας 10,30-13,00 μμ. και 18,30-21,00 μμ.), δίπλα είναι το Λαογραφικό Μουσείο, το Σπίτι της Λένας, (ανοικτό 18,30-21,00 μμ.). Ένα άλλο ενδιαφέρον κτίριο λίγο πριν από αυτά τα 2 μουσεία είναι το σπίτι όπου γεννήθηκε ο Έλληνας Νομισματολόγος και Αρχαιολόγος Γιάννης Σβορώνος.
Πιο πέρα λίγο πριν από τα 3 πηγάδια είναι οι εκκλησίες του Αγίου Γεωργίου, που κτίστηκε τον 15ο αιώνα π.Χ., και της Αγίας Βαρβάρας και του Αγίου Φανουρίου, χτισμένοι το 1883.
Πίσω από το δημοτικό σχολείο της Μυκόνου είναι η κεντρική πλατεία της Χώρας η Λάκα, μια πράσινη όαση με ευκαλύπτους και φοίνικες και όλων των ειδών τα μαγαζιά και φαγάδικα, εδώ επίσης θα βρείτε το ταχυδρομείο. Περπατήστε από εκεί προς τα δυτικά και θα φτάσετε στο πλάτωμα όπου βρίσκονται οι περίφημοι ανεμόμυλοι της Μυκόνου. Πρόκειται για ένα από τα πιο δημοφιλή ορόσημα της Μυκόνου. Τον παλιό καιρό οι κάτοικοι από όλες τις Κυκλάδες έφερναν το σιτάρι και το κριθάρι εδω για να κάνουν αλεύρι.
Ακριβώς κάτω από τον ανεμόμυλους είναι η περιοχή της Αλευκάντρας, ή «μικρή Βενετία». Η αρχική ονομασία Αλευκάντρα προέρχεται από την αρχική της χρήση ως πλυντήριο, εδώ οι γυναίκες της Μυκόνου έπλεναν τα ρούχα τους.
Συνεχίζοντας την βόλτα μέσα από τα μικρά δρομάκια της Μικρής Βενετίας προς τα βόρεια, σύντομα θα βρείτε την εκκλησία της Παραπορτιανής άλλο διάσημο ορόσημο της Μυκόνου.
Η Παραπορτιανή στην πραγματικότητα είναι 5 εκκλησίες όλες χτισμένες σε ένα πολύπλοκο σύμπλεγμα. Είναι ενα από τις πιο φωτογραφημένα κτίρια της Μυκόνου και ένας εκπληκτικός συνδυασμός του λευκού με το μπλε του ουρανού και της θάλασσας. Η δομή του με την πάροδο του χρόνου το έχει μεταμορφώσει σε μια μάζα που μοιάζει σαν λευκό παγόβουνο στην ξηρά και σε άλλα σημεία μοιάζει με ένα τεράστιο κέικ ζάχαρης. Από την Παραπορτιανή, το Κάστρο και το δυτικό τμήμα της παραλίας είναι πολύ κοντά. Σε αυτόν τον τομέα βρίσκεται το κτίριο του δήμου Μυκόνου. Από αυτή τη θέση ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει ένα πανόραμα της κεντρικής παραλίας της Μυκόνου. Από την άλλη πλευρά της ακτής Καμπάνη ειναι ο σταθμός ταξί στην πλατεία Μαντώς όπου βρίσκεται και το Άγαλμα της Μαντώς Μαυρογένους μίας ηρωικής μορφής του ελληνικού πολέμου της ανεξαρτησίας που ισοδυναμεί με την Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα των Σπετσών.
Αξίζει να επισκεφτείτε το μικρό χωριό Άνω Μέρα που είναι μικρό, όμορφο και ήσυχο. Επισκεφθείτε το μοναστήρι και τη μικρή εκκλησία μουσείο από τον 15ο αιώνα.

Οι παραλίες στη Μύκονο είναι γεμάτες απο κόσμο. Αξίζει να διερευνήσετε τους μικρούς όρμους στη νότια πλευρά. Ο Πλατύς Γιαλός και η Ελιά είναι πολύ δημοφιλείς παραλίες. Δίπλα στον Πλατύς Γιαλός είναι η παραλία της Ψαρρούς και προς τα ανατολικά θα βρειτε τις παραλίες Παράγκα, Παραντάις και Σουπερ Παραντάις, μπορείτε να πάτε εκεί με βάρκες που αναχωρούν από τον Πλατύ Γιαλό, με ταξί, αμάξι η μοτοποδήλατο. Άλλες παραλίες είναι ο Άγιος Στέφανος στο βορρά της πόλις της Μυκόνου, ο Καλαφάτης στα ανατολικά που συνιστάται για τους λάτρεις της ιστιοσανίδας. Η Παραλία Ορνός, Άγιος Γιάννης, Αγράρι, όλες αυτές οι παραλίες και πολλές άλλες που μπορείτε να εξερευνήσετε έχουν κάνει το νησί της Μυκόνου το πιο γνωστό νησί της Ελλάδας.