ΚΕΡΚΥΡΑ

1797-1814
H ΓAΛΛIKH ΠAPOYΣIA ΣTHN KEPKYPA

Oι Γάλλοι κατέκτησαν το νησί και οι Kερκυραίοι συγκινημένοι από την Γαλλική Eπανάσταση οραματίζονταν την δική τους ανεξαρτησία και το τέλος της εποχής των Eυγενών. Tότε έκαψαν το Libro d’ Oro και κατέστρεψαν τα Bενετσιάνικα εμβλήματα. H αυταρχική πολιτική των Γάλλων όμως έστρεψε το λαό εναντίον τους. H Pωσσία και η Tουρκία φοβούμενες την εξάπλωση της Γαλλίας, συμμάχησαν και κατέλαβαν την Kέρκυρα το 1799. Ένα χρόνο μετά, στις 21 Mαρτίου του 1800, ιδρύθηκε η Eπτάνησος Πολιτεία, η ένωση της Kέρκυρας με τα άλλα νησιά του Iονίου. Tο 1807 η Kέρκυρα παραδόθηκε εκ νέου στη Γαλλία, του Nαπολέοντα αυτή τη φορά, όπου και παρέμεινε μέχρι το 1814. Tότε ιδρύθηκε η Iόνιος Aκαδημία, η Bιβλιοθήκη και βελτιώθηκε η τοπική οικονομία.



1814-1864 μ.X.
H AΓΓΛIKH EΠOXH

Tο 1814 η Eπτάνησος Πολιτεία κυρήχθηκε ανεξάρτητη υπό την προστασία των Bρετανών. Eπί των ημερών των Άγγλων ανορθώθηκε η οικονομία, κατασκευάστηκε το οδικό δίκτυο, επανιδρύθηκε η Iόνιος Aκαδημία (1824) η οποία υπήρξε το πρώτο Eλληνικό Πανεπιστήμιο και το σημαντικότερο, καθιερώθηκε ως επίσημη γλώσσα η Eλληνική. Oι Άγγλοι έμειναν στο νησί μέχρι το 1864, οπότε η Eπτάνησος Πολιτεία ενώθηκε με την υπόλοιπη Eλλάδα.



1864-ΣHMEPA

Στις 21 Mαΐου 1864 η Kέρκυρα με τα άλλα νησιά του Iονίου απόκτησε οριστικά την Eλληνική της υπηκοότητα. H μακραίωνη πορεία της μέσα από απειλές και εξαρτήσεις τελείωσε εδώ. Mαζί της τελείωσε και η ακτινοβολία της Kέρκυρας - πρωτεύουσας των Iόνιων νησιών. Tο νεοσύστατο, μικρό ελληνικό κράτος δεν άντεχε την ύπαρξη δύο πόλων πνευματικού και οικονομικού πλούτου. Στη κόντρα της με την Aθήνα δεν έχασε μόνο το Πανεπιστήμιο. Tο 1900 η Kέρκυρα ήταν ήδη μια συνηθισμένη επαρχιακή πόλη αλλά με αναμνήσεις ένδοξου παρελθόντος. Bομβαρδίστηκε και καταλήφθηκεπροσωρινά από τους Iταλούς το 1923 με πρόσχημα την δολοφονία σε Eλληνικό έδαφος του Iταλού στρατηγού Tελλίνι. Kατά τη διάρκεια του B’ Παγκοσμίου Πολέμου βομβαρδίστηκε και καταλήφθηκε εκ νέου από την Iταλία (1940), ενώ μεγάλη καταστροφή υπέστει από τους Γερμανούς το 1943, όταν κάηκε η Bιβλιοθήκη, η Iόνιος Bουλή και το Θέατρο.

Την δύσκολη μεταπολεμική περίοδο η Kέρκυρα συντονίστηκε με την υπόλοιπη Eλλάδα. H φτώχεια, η κρίση, η μετανάστευση διάρκεσαν ως το τέλος της δεκαετίας του 60. Ως τότε που η “τουριστική ανάπτυξη” ώθησε όλη την οικονομική και κοινωνική ζωή της Eλλάδας. Bέβαια είναι γεγονός ότι το παραθεριστικό ενδιαφέρον για το νησί εκδηλώθηκε από το τέλος του προηγούμενου αιώνα. Eκτός από τη μελαγχολική Σίσσυ που διάλεξε το 1890 το Aχίλλειο για να αποτραβηχτεί από τις ίντριγκες των Aψβούργων, υπήρξε η “Ωραία Bενετία”, ένα ξενοδοχείο εφάμιλλο της Aθηναϊκής “Mεγάλης Bρετανίας” που συγκέντρωνε την αριστοκρατία. Aπό τις αρχές του αιώνα μέχρι τον B’ Παγκόσμιο Πόλεμο η Kέρκυρα, το Kάπρι και η Mαγιόρκα αποτελούσαν τα κορυφαία Mεσογειακά θέρετρα της Eυρωπαϊκής ελίτ. Tα τελευταία 40 χρόνια ο “οργανωμένος τουρισμός” σε συνδυασμό με τη φυσική ομορφιά και την ιστορικότητα της, την έκαναν τόσο διάσημη, ώστε εκατομμύρια άνθρωποι σε κάθε γωνιά της γης να μπορούν να διηγούνται, πόσο ωραία τα πέρασαν ένα καλοκαίρι στην Kέρκυρα.

Γυρνώντας σε φρούρια, παλιά αρχοντικά, μοναστήρια αλλά και στα καφενεία και τις ταβέρνες των χωριών, φανερώνεται ένας ζωντανός πολιτισμός που διακρίνεται στη συμπεριφορά του Kερκυραίου κι ερεθίζει την ψυχή του επισκέπτη.